Select Page

Evolutia baschetului in NBA

Evolutia baschetului in NBA

Baschetul se schimba. De la momentele cand Bill Russell castiga 11 titluri, la aruncarile de la distanta ale lui Larry Bird, la cosurile marcate de Michael Jordan atunci cand ceasul arata 3…2…1…0, la era Bad Boys, la pasele lui Stockton, la crossover-urile lui Iverson, la fadeaway-ul lui Kobe, la aruncarea cu panoul a lui Tim Duncan, la dunk-urile lui LeBron, la energia lui Westbrook, pana la aruncarile incredibile ale lui Curry si Thompson.

In NBA apararea nu mai este la fel cum era in era Jordan, in era “baietilor rai” din Detroit. Jucatorii sunt invatati/pregatiti atat din punct de vedere fizic cat si mental sa isi controleze emotiile pentru a nu afecta intr-un fel echipa sau chiar propria imagine. Nu o sa mai avem parte de dueluri dese sub panou asa cum vedeam in anii trecuti la Bill Laimbeer, de exemplu. Liga nord americana nu mai accepta asa ceva, dovada ca majoritatea “oamenilor mari” au inceput sa arunce din spatele liniei de 3 puncte (Cousins, Davis, Love, Frye etc). Un alt exemplu care imi vine in minte e James Harden. Cate situatii nu au fost cand Harden, ramas in postura de ultim aparator, a fost doar un simplu spectator? Insa asta nu e o problema pentru cei de la Rockets, acestia dorindu-l pe barbos si pe viitor si asta in mare parte gratie stilului ofensiv al jucatorului. Putine au ramas echipele care sa adopte un stil mai traditionalist (ex. San Antonio Spurs, Detroit Pistons, Memphis Grizzlies, Cleveland Cavaliers), insa cred ca va fi un moment cand si ele o sa se adapteze tendintei.

In prezent Golden State Warriors Houston Rockets si Cleveland Cavaliers sunt echipele de succes in NBA. Warriors se bazeaza pe un joc colectiv si pe aruncari de 3 puncte, gratie in primul rand lui Curry si Thompson, in timp ce Cavs joaca ceva mai traditionalist, insa beneficiaza de “serviciile” lui LeBron James care este … o bruta (in sensul bun al cuvantului). Totusi cred ca usor, usor spre asta se indreapta NBA-ul … jocuri cu multe aruncari de 3 puncte. Insa mai e pana acolo, momentan asistam la duelul dintre cele doua (3 puncte vs traditional). Atata timp cand vor exista jucatori precum LeBron James, Andre Drummond, fratii Gasol, va fi un duel de urmarit intre “scoala noua” si “scoala veche”.

Nu stiu care evolutie a baschetului e mai buna, insa un lucru e sigur, fanii vor spectacol si vor avea parte de spectacol fie ca vorbim de Splash Brothers, Lob City, triangle offense sau oricare stil practicat.


Foto 

About The Author

Marius V

Optimist, pasionat de baschet si un sneakerhead in devenire

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.