Select Page

Romania la Eurobasket 2017

Romania la Eurobasket 2017

Dupa o pauza de 30 de ani, Romania a ajuns din nou in elita baschetului din Europa. In perioada 1-7 septembrie s-a desfasurat la Cluj Napoca Grupa C din cadrul Eurobasket 2017. Sala Polivalenta a gazduit duelurile dintre nationalele Spaniei, Croatiei, Cehiei, Ungariei, Muntenegrului si Romaniei.

Chiar daca nu a plecat in niciun meci favorita, nationala de baschet a Romaniei nu s-a predat usor. Au fost 5 meciuri in care vulturii au condus cu 1, 2, 3 sau chiar 10 puncte si cred ca doar lipsa de experienta a facut ca victoria sa nu fie de partea lor. Totusi, vulturii au demonstrat ca isi merita locul in elita baschetului european.

Cea mai frumoasa faza de joc realizata de tricolori a fost cea din meciul cu Spania, unde Andrei Mandache, Radu Paliciuc si Vlad Moldoveanu a fost principalii protagonisti.

Principalii marcatori pentru vulturi au fost Vlad Moldoveanu cu o medie de 14.5 puncte pe meci si  Andrei Mandache cu 11 puncte pe meci. Tot cei doi au fost si cei mai buni recuperatori cu o medie pe meci de 7.3 (Vlad Moldoveanu) respectiv 4.8 (Andrei Mandache). Pasele decisive pentru vulturi au venit de la Andrei Mandache – 5.2 si Nandor Kuti – 3.6.

Andrei Mandache a scris o fila de istorie in cadrul acestei competitii. In meciul cu Muntenegru, a terminat cu un triple double (14 puncte, 11 pase decisive, 10 recuperari). Este al doilea jucator din istoria competitiei care reuseste acesta performanta, primul fiind Toni Kukoc.

Atmosfera in tribune a fost una senzationala. Chiar daca au fost meciuri ce nu s-au jucat cu casa inchisa, fanii romani s-au auzit in fiecare meci. Meciul pe care Romania l-a disputat impotriva Ungariei s-a jucat cu casa inchisa. Peste 9000 de suporteri au fost prezenti in Sala Polivalenta, stabilindu-se un record de asistenta pentru un eveniment indoor al unui sport de echipa. Mi-ar placea sa vad din ce in ce mai multi fani care sa fie prezenti in tribune, sustinand echipa favorita.

Prin organizarea unei grupe la Cluj Napoca, baschetul romanesc a castigat si pot spune ca se indrepta intr-o directie buna. Dupa o scurta cautare a #eurobasket2017 iti dai seama ce impact a avut pentru copii prezenta unor nume precum Pau Gasol, Marc Gasol, Dario Saric, Dragan Bender, Adam Hanga, Nikola Vucevic la Cluj Napoca. Sunt convins ca multi copii viseaza sa ajunga sa joace la nivelul la care cei mai sus mentionati o fac sau sa joace precum Vlad Moldoveanu, Andrei Mandache sau alti vulturi. Asadar nu trebuie sa ne gandim doar ca Romania a pierdut meciurile de la Cluj Napoca, ci sa privim partea plina a paharului: copiii pot vedea in acesti jucatori niste modele.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.